29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yılı, havanın yağışlı olması nedeniyle kutlamaların adresi olan Cumhuriyet Meydanı yerine Antalya Spor Salonu'nda kutlandı. Yağışa rağmen Antalyalılar ve öğrenciler ellerinden Türk bayraklarıyla salona akın etti. Antalya Valisi Münir Karaloğlu salona Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,Garnizon Komutanı Tahir Savran ile birlikte gelerek kalabalığı selamladı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Karaloğlu, 29 Ekim’in Türkiye’nin kurulduğu gün olarak kutlandığını belirterek, “29 Ekim, hepimizi bir araya getiren tarihimizin en önemli bayramımızdır. Milletin birlikte ve eşit yaşam kararıdır” dedi.

Bir dönüm noktası

Cumhuriyeti ilan etme kararının geçmişten bugüne bu topraklarda yaşayan insanlar için bir dönüm noktası olduğunu belirten Karaloğlu, “94 yıl önce bu ülkede yaşayan devrin kurucularının, doktorlarının, öğretmenlerinin, esnaflarının, askerlerinin, köylülerinin hep birlikte verdiği bir karardır. Sadece kendileri için değil bizler için de bir karar verdiler. Cumhuriyet adı verilen kimliğin, soy, zenginlik, ırk, inanç, kültür, felsefi siyasi örneklere dayalı bütün kimliklerin sütünde olmasına karar verdiler. Cumhuriyeti ilan etme kararı geçmişten bugüne bu topraklarda yaşayan insanların genetik hafızasına nakşolmuş en değerli hatırası, dönüm noktasıdır” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz vurgusu

Cumhuriyetin harcında çeşitli meslek gruplarının fedakarlığı olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu şöyle devam etti: “Milletimiz, bu karar için gözyaşını, alın terini, kanını akıttıklarını aziz hatıralarının bilincindedir. Her bir vatandaş Cumhuriyeti canından aziz bilmektedir. Milletin bu duruşu çok testten geçmiştir. Ekonomik kriz, terör, ambargo, kültür emperyalizmi, iç savaş nifakları ve son olarak 15 Temmuz işgalci girişimine millet bağımsız Cumhuriyet için anadan, yardan serden, canından geçmiştir. Cumhuriyete yönelen saldırıları bir bir püskürtmüştür. Bu 94 yılda tarihin her döneminde olduğu gibi yolumuza konulan tuzakları aştık. Her türlü fedakarlığı gösterdik. Ne mutlu ki atalarımızın uğruna can verdiği, adil bir medeniyetin, Anadolu insanının bedenini harç yaptığı genç bir Cumhuriyetin vatandaşlarıyız.”

Vatan borcumuzdur

“94 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının verdiği kararda kararlıyız. Bu ülkenin her bölgesinde Türk bayrağı dalgalanacak, her metrekaresine bu milletin evlatlarının eli, alın teri, bilgisi, asaleti, medeniyet ışığı ulaşacaktır. Bu millete tuzaklar kuran, bölme ve parçalama hayali kuran herkes bilsin Cumhuriyet bu milletin 94 yıldır olduğu gibi, bizden sonraki nesillerinde dönülmez kararıdır. Kararlılığımız daim olsun, milletimiz var olsun.”  Program, Cumhuriyetin nasıl kazanıldığını anlatan piyes ve halk oyunu gösterileri ile son buldu.