Selçuklu Sultanı Gıyasettin Keyhüsrev'in 5 Mart 1207'de fethettiği Antalya'da bu yıl fethin 813'üncü yıl dönümü kutlanacak.

Antalya Valiliği öncülüğünde  Büyükşehir Belediyesi,Antalya Gençlik  ve Spor İl Müdürlüğü, ve Akdeniz Üniversitesi başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun işbirliğiyle düzenlenen Antalya'nın fethi kutlamalarında bu yıl 813'üncü yıl dönümü kutlanacak. 



TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİSİ

Bir şehrin fethinin 813'üncü yılını kutlamanın şehirde yaşayan, nefes alan herkesi heyecanlandırması gerektiğini belirten Antalya Valisi Münir Karaloğlu, “Heyecanlıyız. Bu heyecanı Antalyalıda görüyorum. 1- 5 Mart tarihleri arasında beş gün sürecek dolu dolu bir program hazırlandı. 1 Mart'ta Runatolia koşusuna herkesi spor ayakkabıları ve eşofmanlarıyla bekliyoruz. Aynı gün Konyaaltı Sahil Park'ta fetih yürüyüşü, mehter, folklor gösterilerinin yanısıra Akdeniz sahillerindeki çelik kanatlarımız Türk Yıldızları'nın muhteşem gösterisi olacak" dedi.

EVİMİZ AKDENİZ OLACAKTIR

Fetih kutlamalarını sadece şenlik olsun diye yapmadıklarını söyleyen Vali Karaloğlu, “2 Mart'ta Antalya Uluslararası Kongresi'nin de üçüncüsünü yapıyoruz ve ilk ikisinden çok istifade ettim. Çok şey öğrendim. Son dönemde gündemdeki Patara telsiz istasyonu ilk defa birinci kongrede sempozyum sunumu olarak gündeme geldi ve öyle haberimiz oldu. Bugün 2020 Patara Yılı oldu ve Patara telsiz istasyonunu müze yapmak için çalışıyoruz. Sadece bu bile fetih kutlamalarının ne kadar önemli olduğu, kongrenin bütün değerleri tekrar gün yüzüne çıkarmak için ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir" diye konuştu.


ANTALYALI BENİMSEDİ

Bu mottoyu eğer Antalya'da, Türkiye'de yaşayan herkes ezberlerse ve söylediğinde tüyleri diken diken olursa o zaman Antalya'nın fethi kutlamalarının amacına ulaşacağını dile getiren Vali Münir Karaloğlu, “Yoksa toplandık, koştuk, konuştuk, dağıldık. Hayır, bizim başka amacımız var, biz bu topraklarda geçici değiliz. Bu topraklarda kıyamete kadar kalıcıyız. Bizim köklerimiz Anadolu Selçuklularına 1071'e gider. 1071, 1453, 1207 hepsi bu toprakların vatan kılınması için aynı değer ve özelliktedir. Bunu Antalyalı benimsedi, dört yılda geldiğimiz nokta bu" diye konuştu.


Antalyalılara seslenen Vali Karaloğlu, “Eğer 1207'de Gıyasettin Keyhüsrev'in Antalya'yı fethe gelirkenki mefkuresini anlayamazsak, Antalya fethinde burçlara ilk sancağı diken Hüsamettin Yavlak Aslan'ın inancını gençlerimize aktaramazsak, Antalya'nın ilk valisi Ertokuş beyin Antalya, Isparta, Burdur'u köprüler, hanlar, medreseler, camilerle donatmadaki ruhunu kavrayamazsak biz ne Antalya'yı evimiz olarak devam ettirebiliriz, ne de Akdeniz bizim evimiz diyebiliriz. Ne bu topraklarda huzurumuz, ne güvenliğimiz, ne istiklalimiz ve istikbalimiz kalır. Fethe böyle bakın. 1 Mart'ta Runatolia koşusuna ve Konyaaltı sahilindeki etkiliklere katılalım ve 813 yıldır evimiz Akdeniz diyerek dünyaya bir mesaj verelim" dedi.
Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyet fetih kutlamalarının ilk etkinliği olan ve 20- 28 Şubat tarihleri arasında AKM'de açık olacak Antalya'nın Tarihi Sakinleri isimli fotoğraf sergisinin açılışını yaptı ve sergiyi gezdi.



FETİH KUTLAMALARI PROGRAMI

Kutlama programında 22 Şubat'ta Bahadır Kalaycı'nın Selçuklu Sikkeleri ve Mühürleri isimli sergisi de Antalya Müzesi'nde açılacak.
1 Mart Pazar günü saat 09.00'da 10 kilometrelik 15'inci Uluslararası Runatolia Fetih Koşusu, 14.00'de Konyaalltı Belediyesi önünden Fetih Yürüyüşü, 14.45'de sahildeki Olbia Meydanı'nda mehter, folklor, halk oyunları, flybord gibi gösterilerin yanısıra Türk Yıldızları uçak gösterisi de gerçekleşecek. 2 Mart Pazartesi günü AKM'de Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün keçe sergisi ve Tahsin Ceylan'ın Antalya'nın Derin Tarihi fotoğraf sergisi de açılacak. Aynı gün saat 14.00'te ise Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Antalya'nın Kelebekleri ve Endemik Çiçekleri, kıyafet replikaları sergileri de açılacak. Uluslararası Antalya Kongresi ise 2 Mart Pazartesi günü Edebiyat Fakültesi'nde başlayacak ve 5 Mart'ta sona erecek.