Ünlü tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ‘Gençlerle Baş Başa İnsan Geleceğini Nasıl Kurar ” adlı programda öğrencilerle buluştu.

Bezm-i Alem Valide Sultan Yurdunda düzenlenen söyleşide Ortaylı, beyin göçünden eğitime kadar birçok konuda gençlere tavsiyelerde bulunarak, yakın tarihin önemli olaylarına ışık tutan bilgi ve tarihi gerçekleri de izleyicilerle paylaştı.

TÜRKÇEYİ İYİ ÖĞRENİN

Gençlere, Türkçeyi iyi öğrenmelerini ve güzel konuşmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Ortaylı, “Türkçeyi iyi öğrenmelisiniz. Bunun yanında farklı diller de öğrenmelisiniz. Mesela 15 bin kelime Fransızca öğreneceğinize 3 bin kelimeden 5 dil öğrenebilirsiniz. Bu bir alışkanlık olsun bunu mutlaka yapın” diye konuştu. Ayrıca, gençlerle deneyimlerini paylaşan ve onlara tavsiyelerde bulunan Ortaylı, farklı kültürleri ve coğrafyaları tanımaları için gençlere gezmelerini önerdi.

YAŞLILARLA ARKADAŞ OLUN

Gençlere, yaşlılar ile ahbaplık etmeleri tavsiyesini dile getiren Ortaylı, şunları kaydetti. “Devamlı kendi arkadaşlarınızla takılmayın. Sokakta gördüğün ihtiyarlarla ahbaplık etmeye çalışın. Onların da ihtiyacı vardır gençlerle konuşmaya. Avrupa’da çoğu zaman olmuyor. Orada ihtiyarlar da gençlerle ahbap olmuyor. Buna Avrupa’da ‘yalnız kalabalık’ deniliyor. İnsanlar kalabalıkta yalnız kaldıklarında hasta olurlar. Kötü ruhlu olurlar. Bu herkesin kendi yaş grupları dışında ahbaplık etmesiyle önlenir. Herkes anasından babasından öğrenmez.” Dedi.

Sahneye çıkarak Ortaylı’ya teşekkür eden Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, “Değerli hocamız bugün burada gençlerin gelecek planlamasına ışık tutan bilgileri, paylaştı.Ufuk açıcı konuşması öğrencilerimizi motive etti. Yazdığı kitaplar ilham vermeye devam edecek. Sizler yol göstereceksiniz ki biz de tecrübelerinizden ders alacağız. Emek verdiniz buraya kadar geldiniz. Gençlerimiz ilgi duymasa, onları buraya hiç kimse getiremez. Sayenizde geldiler, atmosfer çok iyi gençlerimiz keyifli  çok teşekkür ediyorum.” Dedi.