Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Antalya'da defter yaprağı almak için 9 yaşında başladığı güreşte 1964 yılında Tokyo Olimpiyatları Şampiyonluğuna ulaşan, "Dünyayı tuş eden şampiyon" olarak bilinen 85 yaşındaki İsmail Ogan'ı evinde ziyaret etti.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Antalya’nın Türk sporuna kazandırdığı önemli değerlerden biri olan milli güreşçi  İsmail Ogan'ı  ve eşini evinde ziyaret etti. 

Dünyayı tuş eden şampiyon" lakabıyla üst üste rakiplerini yenerek balkan ve dünya şampiyonalarında kürsüye çıkan olimpiyat şampiyonu olan sporcuyu tanımış olmaktan ve evinde ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti sözlerine ekledi. Gürhan, Ogan’ın güreş tarihine sayısız başarı sığdırmış rakiplerini yenerek  dünyayı tuş eden bir şampiyondur. Şampiyonluk öyküsünden neredeyse yarım asır geçmiş olsa da ne milli formayı giymenin heyecanını anlatırken kendisine tarifsiz duygular yüklediğini ve bir çok sporcunun kendisini örnek alması gerektiğini belirtti. 

İsmail Ogan Kimdir:

Antalya'nın Aksu ilçesinde konargöçer bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İsmail Ogan, maddi imkansızlıklar nedeniyle 9 yaşında başladığı ilkokulda defter yaprağı alabilmek için köylerinde yapılan güreşlere katıldı. Rakiplerini yenerek kazandığı parayla defter yaprağı ve kalem alan Ogan, yıllarca Honamlı Yörüklerinden olan babasının yanında deve ve keçi çobanlığı yaptı.Sürdürdükleri göçebe yaşantıda geçtikleri köylerde babasından habersiz güreş organizasyonlarına katılan Ogan, 17 yaşındayken güreşten kazandığı parayı babasına verince profesyonel spor hayatı da başlamış oldu.Ogan, babasının desteğiyle katıldığı birçok yağlı güreş organizasyonunda başpehlivanlığı elde etti.Ankara'da vatani görevini bitirip Antalya'ya dönen Ogan, 1955'te 22 yaşındayken tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri'ne katıldı. Güreşleri izlemeye gelen dönemin milli takım antrenörü, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Yaşar Doğu'nun fark ettiği Ogan, minder güreşi için Ankara'ya davet edildi.

En büyük mutluluğu Türk bayrağını en yüksekte dalgalandırmış olmak

Minder güreşinde kısa sürede Türkiye şampiyonu olmayı başaran Ogan, "Dünyayı tuş eden şampiyon" lakabıyla üst üste rakiplerini yenerek balkan ve dünya şampiyonalarında kürsüye çıktı.
İlk katıldığı olimpiyatlar olan 1960 Roma Olimpiyatları'nda finalde Amerikalı rakibine şanssız bir şekilde yenilerek gümüş madalya alan Ogan, 4 yıl sonra ise Tokyo Olimpiyatları'nda serbest stil 78 kiloda altın madalyanın sahibi oldu.
Uluslararası turnuvalarda özellikle attığı kündelerle tanınan ve Rus güreşseverlerin o dönem kündeye "Ogan" ismini vermesini sağlayan İsmail Ogan, bir süre daha güreştikten sonra profesyonel spor hayatına antrenör olarak devam etti.
Serik ilçesinde eşi Zeynep Ogan ile mütevazı bir yaşam süren Ogan, olimpiyatlarda Türk bayrağını en yükseğe çekmenin mutluluğunu yaşıyor.

Şampiyonlukları:

 
1957 – İstanbul da Serbest stil 73 Kg’da Dünya 2.si.
1959 – Tahran, İran da Serbest stil 79 Kg’da Dünya 3.sü.
1960 – Roma Olimpiyatlarında Serbest stil 73 Kg’da 2.si.
1961 – Yokohama, Japonya da 79 Kg’da Dünya 4.sü.
1965 – Sofya, Bulgaristan’da Serbest stil 78 Kg’da Dünya 3.sü.
1964 – Köstence de Serbest stil 78 Kg’da Balkan 1.si.
1964 – Tokyo Olimpiyatları’nda Serbest stil 78 Kg’da 1.si.