Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Münasebetiyle Bir Kutlama Mesajı Yayımladı.

Tarihimizde kutlanması gereken, önemle üzerinde düşünülmesi gereken günler vardır. Bunlardan biri 19 Mayıs 1919’dur. 19 Mayıs 1919 Anadolu’da yeni Türk Devleti’nin fiilen temellerinin atıldığı gündür ve Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin başlangıcıdır.

19 Mayıs 1919 tarihi, bizim için, milletimiz için bu bakımdan çok önemli, çok müstesna bir tarihtir. Bu tarih düşman işgaline karşı Anadolu’nun her köşesinde yükselen istiklal ruhunun, adeta gelecek hesabının yapıldığı bir istikbal ruhunun kıvılcım aldığı gündür. Bu tarih, bugün üzerinde barış, huzur ve güven içerisinde yaşadığımız Türkiye’nin inşasında ilk tuğlanın hamdolsun konulduğu gündür. 19 Mayıs 1919 günü, milletimizin esarete karşı direnişini ortaya koyduğu, özünden aldığı güçle topyekûn bir varoluş mücadelesi başlattığı gündür. Evet, bugün ya istiklal, ya ölüm nidalarıyla vücut bulan bu milletin varlık-yokluk mücadelesinin başladığı gündür. 19 Mayıs, Çanakkale’de başlayan tüm zorluklara, yoksulluklara rağmen, Birinci Dünya Savaşı boyunca sönmeyen, asla pes etmeyen bir milletin yeniden diriliş mücadelesidir.

Sevgili Gençler.!

Siz Nene Hatunların, Yalnız Efelerin, Siz; ya İstiklal ya ölüm diyen, Antepli Şahinlerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin, Seyit Onbaşıların, siz tarihi tarih yapan Barbarosların, Ulubatlı Hasanların, Yavuzların, Atatürklerin soyundansınız.

19 Mayıs 1919 milletimizin yüzyıllardır ait olduğu vatanına, atalarının mirasına sahip çıkma adına düşmanlara geçit vermemek üzere tarih sahnesinde şahlandığı gündür. Ecdadımızı düşünün cephelerde tüm imkânsızlıklara rağmen savaşan gençlerimiz,analarının dizi dibinden ayrılmamış on dört yaşında kınalı saçlarıyla söz konusu vatan olunca her şeyini bir kenara bırakan gencecik yürekler, bebeğinin hasta olacağına aldırmadan cephaneye yorgan saran analarımız vardı işte bu vatan böyle destanlar yazılarak fedakârlıklar yapılarak kazanıldı.

Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluk içerisinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti sonsuza kadar yaşatmak ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak en başta gelen görev ve sorumluğunuz olmalıdır. 

Vatan toprağının tamamı düşmanlar tarafından işgal edildiği anda bile hürriyet ve bağımsızlık düşüncesinden taviz vermeyen Türk Milletinin, yeni Türk Devletini kurmak için attığı ilk adım olan 19 Mayıs 1919 tarihi, özellikle gençlerimiz için unutulmaması gereken nitelikler taşımaktadır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, türlü zorluk ve imkânsızlıklara rağmen giriştiği bu büyük görev, tüm umutların tükendiği anda bile ortaya konacak azim ve iradenin neleri değiştirebileceğinin binlerce örneğiyle doludur.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan Gazi Mustafa Kemal, önünde uzun, meşakkatli ancak bir milletin bağımsızlığına giden bir yol olduğunu biliyordu. Köklü bir milletin kuracağı yeni devlet için başlangıç olan 19 Mayıs, gençlerimiz için tahlil edilmesi ve manasının idrak edilmesi gereken anlamlar taşımaktadır. Milletine ve ülkesine karşı sorumluluklarını bilen, ideal sahibi bir gençlik, geçmişte olduğu gibi gelecekte de hem milletimizin hem de Cumhuriyetimizin bekası adına önemlidir.

Sevgili Gençler;

Sıra bizde, şehit kanlarıyla sulanmış vatanımıza sahip çıkmak için hepimiz el birliğiyle gece gündüz demeden çalışmalıyız. Gözlerimiz daima zirvelerde olmalı, zihinlerimizde görevimizi en iyi şekilde yaparak vatana, millete fayda sağlamak olmalı. Bize bakarak bize zincir vurmayı düşünen düşmanlar çıldırmalı. Bugüne kadar yazılmış destanların gösterdiği yolda yeni destanlar yazmalıyız. Biz sizden aldığımız enerjiyle geleceğe umutla bakıyoruz. Geleceğimizi şekillendirecek yarınlarımıza güç katacak ancak sizlersiniz. Unutmayın ki; bizler size daima yol gösterecek ve destek olmaya devam edeceğiz.

Bugün bize hizmet veren birçok kurum, kuruluş ve vakıflarımızın tarihine şöyle bir bakın, geçmişi 300 yılı, 500 yılı, 1000 yılı bulan kurumlarımızın, müesseselerimizin olduğunu görürsünüz. Açın Selçuklu tarihini, açın Osmanlı tarihini, Cumhuriyet tarihini okuyun, 15 yaşında kumadanlar, 17 yaşında Fatih’ler, 20 yaşında mimarlar, dünyaya mal olmuş şairler, sanata, bilime yön vermiş delikanlılar, hanımefendiler olduğunu göreceksiniz.  Fikirler hayaller ile hayat bulur. Hayallerinizi tutun ki fikirleriniz büyük olsun, büyük başarılarınız olsun.


Ey büyük Atatürk açtığınız yolda, muasır medeniyetler seviyesine gelmek ve bu seviyenin daha da üstüne çıkmak için emin adımlarla ilerliyoruz. Bütün gençliğimiz adına, Türkiye Cumhuriyetinin güçlü ve kararlı savunucuları olarak buradayız. Bizlere kazandırdığınız Cumhuriyet değerlerini gençliğimizle birlikte muhafaza ederek daima huzuru ve barışı öncelemekteyiz. Türkiye'miz bugün kendi kadim kültür ve medeniyeti, milli iradesi ve milletimizin öz güveni ile daha güçlü bir ülke haline gelmiştir. Gelecekte bu gücümüzü daha da arttıracağımıza ülkemiz ve gençliğimiz adına söz veriyoruz. 

Milli Mücadelemizin ilk adımı olan 19 Mayıs’ın  105’ inci yıl dönümünü büyük bir gururla kutlarken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarına, bu vatan için hiç düşünmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim onlardan razı olsun, kabirlerini bir gül bahçesi, mekânlarını inşallah cennet eylesin diyorum. Ecdadımızın bizlere emaneti olan bu cennet vatanı daima koruyacaklarına yürekten inandığım gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.


 19 Mayıs Atatürk’ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramınız Kutlu Olsun.!